Huutokaupat.com

Oulun kaupunki myy

Varjakan Kartanon rakennukset, Oulu

Katsottu 51 053 kertaa

1 / 25

Myydään

Päivitys: Näyttö 19.2.2021 PE klo: 13.00-15.30. Asuinrakennukseen (vuokrakäytössä) pääsy klo: 14.00-15.00.


Oulun kaupunki myy Varjakan kartanon kaikki rakennukset (6 kpl). Maa-alue vuokrataan. Kts kohdetietokortti.pdf


Liitteitä rajallinen määrä ilmoituksessa, pyydettäessä voidaan antaa kaikki tarvittava ja/tai saatavilla oleva materiaali ennen tarjouksen jättämistä.


Kiinteä irtaimisto kuuluu lähtökohtaisesti kauppaan, lukuunottamatta vuokralaisten irtaimistoa. Esim. kota rannalla on vuokralaisen, mutta osto neuvoteltavissa ex-vuokralaisen kanssa. Irtain irtaimisto sovitaan erikseen.


Yleiskaava:


R/s. Loma- ja matkailualue, jolla ympäristö säilytetään. Alueella olevat rakennukset on korjattava niiden kulttuurihistorialliset arvot säilyttäen. Alueella tehtävistä korjaus- ja muutostoimenpiteistä tulee pyytää museoviranomaisen lausunto. Asuminen on mahdollista. Kts yleiskaavamääräykset liitteestä yleiskaava.


Valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristökohde:


Varjakan tilan historia alkoi 1600-luvulla, kun alue paljastui veden alta ja se asutettiin. Tila esiintyy Varjakka-nimisenä jo vuoden 1762 isojakokartassa, mutta sen perustamisvuodeksi mainitaan 1775. Näihin aikoihin Varjakassa oli kookas päärakennus, joka sijaitsi nykyisen pihapiirin kaakkoissivustalla pääty merelle päin. 1800-luvun alussa tilan isäntänä toimi Jaakko Eerikinpoika Warjakka.

Vanha Varjakka siirtyi Franzénin suvun omistukseen 1800-luvun puolivälin jälkeen. Frans Johan Franzén vuokrasi Varjakan tilan vuonna 1871 Oulun läänin pahatapaisten poikien kasvatuslaitosta varten. Varjakassa oli kaksikerroksinen päärakennus, jossa oli kymmenen huonetta, sekä lisäksi nelihuoneinen sivurakennus, kaksi makasiinia ja pieni navetta. Kasvatuslaitos toimi Varjakassa vuoteen 1880 saakka. Tuolloin tulipalo tuhosi tilan rakennukset.

Oululainen kauppamies Franz Johan Johaninpoika Franzén osti vuonna 1842 mantereella Ervastinkylässä sijainneen Kosusen tilan, johon kuului myös Varjakan saari. Vuonna 1852 hän perusti Varjakan saaren etelärannalle laivaveistämön ja hursti- eli säkkikangastehtaan. Ensimmäinen laiva, skuunari Alku, valmistui 1856, seuraavana vuonna valmistuivat parkit Franzen ja Suomi ja vuonna 1862 Salo, joka oli siihen asti suurin Suomessa valmistetuista laivoista. Hän rakennutti Varjakan saarelle Varjakan kartanon, jossa hän asui perheineen vakituisesti vuodesta 1875 lähtien. Vähitellen purjelaivojen valmistus loppui höyrylaivojen vallatessa rahtilaivaliikenteen. Varjakan laivavarvia käytettiin vuoden 1862 jälkeen vain laivojen korjauspaikkana, kunnes se purettiin 1919.

Merikapteeni Georg Gustaf Franzén myi Kosusen tilan ja Varjakan saaren Warjakka Trävaruaktiebulaget -puutavarayhtiölle 1800-luvun lopulla, ja rakennutti mantereelle tulipalossa tuhoutuneen Vanhan Varjakan paikalle uuden kartanon, joka valmistui vuonna 1900. Pihapiiriin kuului rannan suuntainen päärakennus, joka nykyään tunnetaan nimellä kapteenin talo, talli- ja ulkohuonerakennus sekä navetta.

1900-luvun alussa Vanhan Varjakan tila siirtyi Warjakka Trävaru-yhtiön omistukseen. Kartanon rakennukset muutettiin asuntoyhdyskunnaksi sahan työntekijöiden ja virkailijoiden käyttöön. Päärakennuksen alakerta jaettiin neljäksi asunnoksi ja yläkertaan rakennettiin kaksi yhden huoneen asuntoa. Navettarakennus purettiin ja sen tilalle rakennettiin nykyinen rakennus, jossa on kaksi asuntoa. Talli- ja ulkohuonerakennus muutettiin kolmeksi työläisten asunnoksi.

Sahayhdyskunta sekä saaressa että mantereella eli kukoistuskauttaan ja kasvoi voimakkaasti vuosina 1919-1928. Saha laajeni 12-raamiseksi ja saaren asuinyhdyskunta muuttui aikakautensa teolliseksi malliyhdyskunnaksi monine palveluineen. Rakennukset toteutettiin entisen lääninarkkitehti Harald Andersinin suunnitelmien mukaan. Rakentaminen ulottui myös mantereelle, ja Varjakan nokalle johtavien teiden varsille rakennettiin tiivis asuintalojen rivistö Andersinin suunnitelmien mukaan.

Varjakan sahan toiminta loppui vuonna 1929. Asuinrakennukset tyhjenivät vakinaisista asukkaista ja ne annettiin kesäasunnoiksi yhtiön työntekijöille sekä erilaisten seurojen ja yhdistysten leiripaikoiksi. Osa saaren rakennuksista ja kaikki mantereella pääteiden varsilla olleet rakennukset siirrettiin tai purettiin rakennusosiksi ja käytettiin uudelleen Pateniemen, Raksilan ja Nuottasaaren alueilla. Tyhjilleen jääneeseen Vanhaan Varjakkaan sijoitettiin sota-aikana satakunta venäläistä sotavankia. Jatkosodan aikana Varjakassa asui jonkin aikaa myös inkeriläisiä pakolaisia.

Varjakan alue siirtyi Oy Veitsiluoto Ab:lta Oulunsalon kunnan omistukseen vuonna 1987. Kartanon alueella sijaitsevat kolme rakennusta, jotka tunnetaan nykyisin nimellä Kapteenin talo, Lotina ja Hulina, kunnostettiin 1990-luvulla kahvila-, näyttely- ja kokoontumistiloiksi sekä majoitustiloiksi ja vuokra-asunnoiksi. 2013 kuntaliitoksen yhteydessä Varjakan alue siirtyi Oulun kaupungin omistukseen.

Myyntiehdot

Myyjä pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä korkein tarjous.

Kohde myydään käyttäjien välisenä kauppana. Huutokaupat.com ei toimi kaupan osapuolena.

Tarjoajat sitoutuvat siihen, että heidän yhteystietonsa voidaan luovuttaa Huutokaupat.comin toimesta ilmoittajalle myyntipäätöksen ja siitä tiedottamisen mahdollistamiseksi.

Oulun kaupunki pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä korkein tarjous.


Korkeimman tarjouksen tehneen tulee maksaa varausmaksuna 2000€ 30 vuorokauden kuluttua huutokaupan päättymisestä Oulun kaupungin myöhemmin osoittamalle tilille. Varausmaksu otetaan huomioon lopullisen kauppahinnan maksamisessa. Maksua ei palauteta, mikäli kauppa peruuntuu muusta, kuin kaupungin ilmoittamasta syystä.

 

Huutokaupan päätyttyä myyjä on yhteydessä ostajaan kahden arkipäivän aikana ja sovitaan kohtuullinen varausaika (n. 1-3 kk). Lopullinen myyntipäätös tehdään Oulun kaupungin voimassa olevan hallintosäännön mukaan. Myyntipäätös on Oulun kaupungin oma yksipuolinen asiapäätös, josta ostaja saa tiedoksiannon. Rakennusten myynnistä (myyntipäätös) päätetään kohdekohtaisesti yhdyskuntalautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa jatkodelegoinnin mukaisesti. Päätöksentekoa varten tarjoaja sitoutuu luovuttamaan henkilötiedot (yhteistiedot) Oulun kaupungille.

 

Kaupanteossa käytetään myyjän laatimaa kauppakirjaa. Omistus- ja hallintaoikeus kaupan kohteeseen siirtyvät ostajalle kauppakirjan allekirjoituksin. Kauppakirjan allekirjoittamisajankohta sovitaan ostajan kanssa sen jälkeen, kun myyntipäätös on saanut lainvoiman (21 vrk). Kauppahinta maksetaan allekirjoitustilaisuudessa, käytännössä esitetään kuitti maksusta. Lainhuutokustannuksista, kaupanvahvistajan palkkiosta ja varainsiirtoverosta vastaa ostaja.


Sr- suojelturakennus, joka aiheuttaa tietyt vaatimukset kunnossa pidolle ja korjaustoimenpiteille. Kts yleiskaava.


Kohde myydään siinä kunnossa ja niillä varusteilla kuin se ilmoituksessa ja kaupantekohetkellä on. Tavarairtaimistosta sovitaan, mutta lähtökohtaisesti kuuluu kauppaan luovutushetken tilanteella, lukuunottamatta vuokralaisten tavarairtaimistoa. Kohteelle ei myönnetä takuuta. Kohteella ei ole vaihto- tai palautusoikeutta. Huutajalla on ennen tarjouksen tekemistä velvollisuus tutustua kyseiseen kiinteistöön, dokumentteihin ja asiakirjoihin. Ostaja ei jälkikäteen voi vedota sellaiseen seikkaan, joka olisi ennakkotarkastuksessa voitu havaita. Tarjouksen jättämällä huutaja hyväksyy kohteen kunnon sellaisenaan.


Oulun kaupunki vakuuttaa antaneensa ostajalle kaikki tiedot, jotka omistaja tietää ja joiden voidaan olettaa vaikuttavan kauppaan.

Huutokauppaan voi osallistua myös henkilökohtaisesti paikan päällä jättämällä tai muuten toimitettuna myyjälle kirjallinen sitova tarjous. Kaikki tarjoukset rekisteröidään julkisiksi kohteen ilmoitukseen. Oulun kaupunki ja ostaja sitoutuvat kirjaamaan kaikki tarjoukset järjestelmään. Kohde voidaan myydä vain järjestelmään kirjatun korkeimman tarjouksen tehneelle.

Tiedostot

Ilmoittaja: Oulun kaupunki

Ilmoituksia tällä hetkellä 2 kpl

Ilmoittajalla ei ole yhtään palautetta viimeisen puolen vuoden ajalta

Huutokauppa päättyi 15.3.2021 klo 19.29

Myyty

Ei tarjouksia

Lähtöhinta 0 €

Ei vähennettävää arvonlisäveroa

Huutokauppa päättyy ma 15.3.2021 klo 19.29, tai 3 min viimeisen tarjouksen jälkeen

Tarjouksia
0 kpl
Tarjoajia
0 kpl
Loading...

Kohdenumero 2392108

Katsottu 51 053 kertaa

Kohteen sijainti

Franzeninkuja, 90470 Oulu

Avaa kartta

Kohteeseen tutustuminen

19.2.2021 PE klo: 13.00-15.30

3D- tai videoesittely

Tiedustelut

Maksutapa

Maksutapa sovitaan myyjän kanssa erikseen.

Päivitetty viimeksi

16.2.2021 klo 10.10

Jaa kohde kaverillesi

Muut katsoivat myös

Voisit pitää myös näistä